İznik Roma Tiyatrosu Ziyarete Açıldı

Yayınlanma Tarihi ve Saati: 25/03/2024 - 15:45 - Görüntülenme: 179

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve destekleriyle gerçekleştirilen İznik Roma Tiyatrosu’ndaki kazı ve restorasyon çalışmaları, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından yürütülmektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları tamamlanmış ve tiyatro törenle ziyarete açılmıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından gerçekleştirilen açılış törenine tüm İznik halkı katılmıştır. Yapılan çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygün Ekin Meriç tarafından bilgilendirilen protokol üyeleri, tarihi yapıyı yakından incelemişlerdir. İznik Roma Tiyatrosu’nun ziyarete açılmasının Türkiye’de kültürel turizm açısından önemli bir adım olduğu belirtilmiştir.

İznik Tiyatrosu, Roma Dönemi’ne ait Anadolu’nun ayakta kalan en görkemli eserlerinden biridir. Düz bir alana inşa edilerek tonozlarla yükseltilmesiyle Türkiye’deki tek örnektir. MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Trajan tarafından Bithynia Valisi Plinius’a yaptırılmıştır. Bu dönemlerde tiyatroda gösterilerin yanı sıra yaygın olan gladyatör dövüşleri yapılmıştır. Tiyatro, Bizans Dönemi’nde kilise yapısına dönüştürülmüş ve Osmanlı Dönemlerinde korunaklı alanlara çini fırınları inşa edilmiştir.