Rusya Kültür Günü Etkinliği

Yayınlanma Tarihi ve Saati: 09/04/2019 - 13:27 - Görüntülenme: 1451

“2019 Türkiye-Rusya Kültür ve Turizm Yılı” kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü ile İşletme Fakültesi, 27 Mart 2019 tarihinde “Türkiye-Rusya İlişkileri” Konferansı ve ardından “Rusya Kültür Günü” etkinliği düzenlediler. Etkinliğe Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği Başkatibi ve Kültür Ataşesi Doç. Dr. Aleksandr SOTNİÇENKO, İzmir Soljenitsin Rus Dili ve Kültürü Derneği üyeleri, akademisyenler, öğrenciler, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldılar.

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan vekili Prof. Dr. Gülmira KURUOĞLU, “Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında birçok alanda sürdürülmekte olan işbirliği, çok eski tarihlere dayanmaktadır. Ancak son yıllarda Türkiye’nin Rusya ile turizm, kültür, eğitim enerji, inşaat, ticaret ve diğer alanlarda yoğunlaşan işbirliği, iki ülke arasındaki yakınlaşmayı artırmış ve ülkemizde Rusya’ya olan ilgide büyük bir ivme kaydedilmiştir. Bu ilgi hem toplum içerisinde artmakta, hem de devletin bir politikası olarak izlenebilmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın sık sık Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir PUTİN ile bir araya gelmesi, birçok alanda ortak protokoller imzalanması, bunun bir göstergesidir. 17 Eylül 2018 tarihinde Moskova’da gerçekleşen Türkiye ve Rusya Cumhurbaşkanlarının görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, 2018 yılında 4’üncü kez Sayın PUTİN ile bir araya geldiklerini kaydederek, 2019 yılını Türkiye ve Rusya’da karşılıklı olarak “Kültür ve Turizm Yılı” olarak ilan etmiştir.” diye konuştu. Prof. Dr. KURUOĞLU, Türkiye’ye gelen Rus turistlerin sayısının arttığını ifade ederek 2018 yılında bu sayının 5,9 milyona ulaştığını belirtti. Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin artmasının Rus diline olan ilgiyi de artırdığını ve bu bağlamda üniversitelerindeki Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünün önemini vurgulayarak, kısa zamanda öğrenci almaya başlayacaklarını ifade etti.

İşletme Fakültesi Dekan Vekili Sayın Prof. Dr. Elif Yaprak GÜLCAN konuşmasında “Rusya en önemli dış ticari ortaklarımızdan biridir. Rusya’da iş yapan Türk firmaları önemli bir ticaret hacmi oluşturmaktadırlar. İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlar 10’ar milyar dolar düzeyinde olup, Türk müteahhitleri tarafından bugüne kadar Rusya’da toplam değeri 60 milyar doların üzerinde 2000’e yakın proje hayata geçirilmiştir.” Diye konuştu.

Büyük ilgi gören etkinlik, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği Başkatibi ve Kültür Ataşesi Doç. Dr. Aleksandr SOTNİÇENKO’nun “Türkiye-Rusya İlişkileri” Konferansı ile devam etti. Sayın SOTNİÇENKO konuşmasında Osmanlı döneminden günümüze iki ülke arasındaki ilişkilerden bahsederek, günümüzde enerji, ticaret, inşaat ve savunma odaklı ilişkiler üzerinde durdu. Stratejik projeler olan Mavi akım, Türk akımı, Akkuyu nükleer santrali, büyük yapı projeleri olan Gazprom kulesi, Sankt Petersburg-Moskova otobanı gibi ortak yatırımları anlatan SOTNİÇENKO, iki ülke arasında siyasi ve kültürel ilişkilerin öneminden de bahsetti.

Konferansın ardından “Rusya Kültür Günü” etkinliği devam etti. Bu etkinlikte Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Edebiyat, İşletme ve Buca Eğitim Fakülteleri ile Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından hazırlanan müzik, şiir, tiyatro gösterileri izleyiciler tarafından büyük ilgi ile karşılandı. Etkinlikte sahne alan İzmir Soljenitsin Rus Dili ve Kültürü Derneği “Rossinka” çocuk dans ekibi ve “Rus Bayanlar Korosu” gösterileri de etkinliğe renk kattı. Etkinlik arasında ikram edilen Rus lezzetlerinden “pryanik” ve “blinçik”, Rus yemek kültürü ile katılımcıları tanıştırmış oldu.